Espectre dels materials educatius digitals

Aquesta manca de vocabulari específic comporta inconcrecions i pot conduir a confusions importants: utilitzant els mateixos termes, ens podem referir a usos molt diferents. Un exemple el trobem en els anomenats "continguts" terme molt reduccionista però àmpliament utilitzat, tant pels professionals de l'educació i la formació, com en altres sectors del món de la cultura (segur que heu llegit o escoltat parlar de continguts audiovisuals o televisius).
La reflexió d'aquesta nota, és que ens cal diferenciar i ampliar les tipologies dels materials i recursos educatius TIC. La terminologia que ara utilitzem, basada en els materials educatius convencionals (impresos i audiovisuals), no recull adequadament les noves modalitats de recursos didàctics en suport digital, i és ben sabut que allò que no té nom no es veu o no existeix.
Per obrir el debat proposo una taxonomia, amb set categories, que de forma anàloga a l'espectre de la llum visible, pretén descomposar i fer explícits els nous tipus de recursos i usos pedagògics de les TIC. Aquesta classificació és una proposta oberta que sotmeto a la consideració de la blogosfera per validar si pot ser d’utilitat. Qualsevol comentari o suggeriment serà molt benvingut.
Taxonomia de materials i recursos educatius digitals
- Informatius: Integren aquesta categoria aquelles obres de consulta i documents de referència que continguin informació estructurada, però sense propòsit educatiu a priori. La seva consulta és oberta en el sentit que no tenen un itinerari prefixat per a la seva consulta.
Exemples: Bases de dades, enciclopèdies, informes, articles, apunts, manuals, guies, conferències enregistrades (podcasting), etc. - Instruccionals: Materials dissenyats amb una intencionalitat formativa precisa. La navegació pel contingut està preestablerta en menús o seqüències d'aprenentatge. Es poden definir diverses seqüències instruccionals en un mateix contingut en funció dels coneixements previs o del ritme d'aprenentatge. Dins d'aquesta categoria trobem: activitats d'exercitació, tutorials interactius, cursos elearning...
- Avaluatius: Constitueixen una variant dels materials instruccionals, i tenen una finalitat exclusivament avaluativa. Podem distingir qüestionaris d'autoavaluació formativa, proves d'avaluació sumativa i enquestes d'opinió. Exemple: Quaderns Virtuals.
- Instrumentals: Serveis o aplicacions interactives que cobreixen nombroses facetes de suport a l'aprenentatge, inclouen eines per a la recerca, el tractament i la visualització d'informació. Aquestes aplicacions són de navegació oberta.
Exemples: atles virtuals, cercadors, calculadores, traductors, etc.; - Experiencials: Escenaris formatius interactius que es basen en jocs o simulacions. Afavoreixen l'aprenentatge basat en problemes i el desenvolupament de competències estratègiques de presa de decisions. Existeix una àmplia gamma de simulacions i de jocs que responen a aquestes característiques. Podem trobar continguts experiencials de baix nivell d'interactivitat (algunes modalitats de Webquest) o altament immersius (simulacions científiques i mons virtuals).
- Conversacionals: Els materials i serveis conversacionals consisteixen en els diàlegs síncrons o asíncrons en els quals hi ha comunicació (converses) entre els participants en una activitat formativa. Les converses poden ser obertes (grup) o tancades (consultes al professor). Exemples: llistes de distribució, fòrums, xats, missatgeria instantània, comentaris a Blogs, audio i videoconferències, etc.
- Col·laboratius: Aquest tipus de materials inclou un ampli conjunt de propostes de treball en xarxa, des d'activitats totalment obertes a les altament formalitzades. També pot implicar des de uns pocs usuaris fins a comunitats molt àmplies. Aquí la xarxa constitueix el mitjà per establir la interacció entre les persones i la gestió del coneixement compartit. Exemples representatius d'aquesta categoria són molts dels projectes telemàtics, els entorns Wiki i les aplicacions orientades a la creació i gestió de coneixement en xarxa, com són FLE3 o Synergeia.
Etiquetes de comentaris: recursos educatius, taxonomia