diumenge, de novembre 04, 2007

Exploratree: un exemple d'aplicació TAC de la Web 2.0

Logo ExploratreeExploratree és un nou recurs de la web 2.0 que permet dissenyar esquemes i mapes conceptuals directament des del navegador web.

Els mapes conceptuals són un tipus d'esquemes per representar coneixements de forma gràfica. Podem trobar diversos programes que faciliten aquesta tasca, Freemind i CmapTools, són dos exemples de programari lliure que fan aquestes funcions. Aquestes aplicacions afavoreixen l'organització de les idees, la metacognició, l'anàlisi i la modelització, components destacats de la competència d'aprendre a aprendre i també de la competència digital.

L'originalitat d'Exploratree és presentar un ventall de plantilles i guies per generar una amplia varietat d'esquemes, a més ofereix la possibilitat de fer-los col·laborativament a la xarxa.

Exploratree és una iniciativa del projecte "Enquiring Minds" impulsat pel Futurelab, organització britànica dedicada a promoure la innovació amb les TIC, a la que vaig dedicar un dels primers posts d'aquest Bloc.

Actualment Exploratree es troba en fase de proves, i s'espera que a primers del 2008 funcioni a ple rendiment. Les funcionalitats que ofereix són:

* Crear esquemes a partir de plantilles, de forma individual o col·lectiva
* Recuperar els esquemes existents
* Imprimir els esquemes
* Editar i modificar els esquemes existents, canviant el text, les formes, les imatges o la seqüència de presentació.
* Enviar per correu a un grup de persones el vincle a un dels nostres esquemes
* Permetre afegir comentaris als esquemes (com en un Bloc)
* Compartir amb un grup el nostre esquema, facilitant la seva edició compartida (com en una Wiki).

Per tots aquests atributs, Exploratree constitueix un excel·lent exemple d'aplicació TAC (Tecnologia per l'aprenentatge i el coneixement).

Etiquetes de comentaris: , ,

6 Comentaris:

A les 2:07 a. m., Anonymous Anònim escriu...

Pues tiene una pinta interesante, habrá que probarlo. Gracias por el recurso.

 
A les 10:50 a. m., Blogger Ludo escriu...

NO conec Freemind però Cmaps no és programari lliure sinó freeware. Es a dir, es distribueix sense codi. I és una llàstima perquè és una aplicació XXllonuda i l'haguéssim ogut aporfitar per construir aplicacions sobre els wikis de moodle.
Veurem aquest exploratree..

 
A les 11:42 a. m., Blogger Jordi Vivancos escriu...

Marc,
Gràcies pel matís referent a la llicència de CMapsTools.
Ja em diràs que t'ha semblat Exploratree.
Jordi

 
A les 9:51 p. m., Blogger Joel escriu...

Doncs, he fet una ullada general i trobo que les possibilitats són infinites... una passada... molt interessant, gràcies.

 
A les 11:23 p. m., Blogger Juan Carlos Arias escriu...

Doncs, amb el risc que comporta dir el següent per la poca ortodòxia que suposa des de un ensenyant d'aula, penso que aquesta aplicació no la ha fet un "nadiu digital" , el que es pretén es ordenar el coneixement per treure conclusions (mapa conceptual) i es tot el contrari de com funcionen els meus alumnes que a partir del caos en treuen conclusions, després del zapping continu que fan de tota la informació que reben queda una idea , fins que ells no arribin a ser els profes nosaltres només farem una aproximació a les TAC's ,em comencen a agradar els núvols de tags , crec que això si es Web i pensament 2.0.
De bon rotllo ;-).

 
A les 11:23 p. m., Blogger Jordi Vivancos escriu...

Juan Carlos,
En primer lloc gràcies pel comentari. Com saps hi ha moltes estratègies i estils d'aprenentatge. Exploratree serveix per al que serveix: ordenar el coneixement explícit en forma d'esquemes. Altres tipus de coneixement o estils d'aprenentatge necessiten altres instruments.
Has vista aquest compendi de tècniques de representació?:
http://ticotac.blogspot.com/search?q=taula

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Portada principal