Accepcions de les TIC educatives
Fa temps que penso que la paraula TIC s'ha quedat limitada per descriure la diversitat d'usos i aplicacions educatives de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació. A aquest tema m'hi he referit en alguna nota anterior i també vaig comentar-ho a la Jornada Espiral d'enguany.Aquest dia va quedar enlaire quins altres qualificatius podem emprar per precisar l'ús educatiu de les TIC. Des d'aleshores he anat recollint algunes accepcions de les TIC educatives, utilitzades en el llenguatge oral o en la bibliografia, per alimentar la reflexió. Aquí les teniu:
- Eina: és la formula llargament més emprada. Té associada la marca semàntica de productivitat, ens permet fer allò que fem d'una forma més còmoda o més eficient.
- Contingut: S'aplica habitualment a les aplicacions interactives de caràcter didàctic, normalment pre-empaquetades (el que als anys 80 s'anomenava Ensenyament assistit per ordinador). En una nota anterior proposava una taxonomia d'aquesta accepció.
- Recurs: Variant de les TIC com a contingut.
- Suport: (activitats amb suport TIC) metàfora que emfatitza el vehicle o canal.
- Entorn o plataforma: conceptualització que posa l'èmfasi en les TIC com espai virtual: personal, grupal o públic
- Innovació: Les TIC estan associades a la noció de canvi i renovació metodològica i organitzativa, encara que algunes de les pràctiques que es fan amb elles no tinguin aquest caràcter.
- Instrument: Expressió minoritària emprada per referir-se a les aplicacions pel treball intel·lectual.
- Amplificador cognitiu: Visió de Seymour Papert, correntment associada a les aplicacions per persones amb discapacitats com a pròtesi sensorial, motriu o cognitiva.
- TAC: Tecnologies per l'aprenentatge i el coneixement, traducció lliure del concepte anglosaxó "elearning".
- Via: (cursos via telemàtica) expressió d'ús restringit a la formació amb la marca semàntica del canal de distribució.
Segur que m'he deixat accepcions, no us talleu d'afegir-les als comentaris.
3 Comentaris:
Dues coses: primer felicitar-te per posar el logo de la campanaya de la Viquipèdia, a veure si els professors s'animen a usar-la a les aules! Segona: em semblen interessants les teves apreciacions teòriques sobre la teoria-tic, com aquest post i el de classificació, és un bon intent de posar ordre en un univers creixent. Segueix igual
Em sembla que ara que sóm molts els nous aspirants joves a entrar dins el món de la docència és un bon moment per fomentar el bon ús de les TIC.
La meva curta malgat que intensa experiència com a professor de pràctiques en l'assignatura d'història, m'ha demostrat que eines com moodle o el visionat on line a classe de trossos de pel·lícules històriques de You Tube per exemple, ben utilitzades, obren noves dimensions al món de la docència.
M'ha agradat molt la Web, seguiré visitnant!
Dani,
T'estic molt agraït pel teu amable comentari. Testimonis com el teu són els que esperonen als que comencem a pentinar canes, a deixar constància d'algunes reflexions amb la plena confiança que els qui ens rellevareu, anireu més lluny i ho fareu millor que nosaltres.
Ànims i endavant!
Jordi
Publica un comentari a l'entrada
<< Portada principal