dissabte, de maig 19, 2007

Pedagogia dels Wikis

Marató ViquipèdiaAquesta setmana s'ha iniciat la Marató Viquipèdia, una iniciativa del Departament d'Educació per celebrar el Dia Mundial d'Internet i que s'estendrà fins a finals del 2007. Els objectius de la proposta es resumeixen en:
  • Donar a conèixer la Viquipèdia com una obra de consulta de creació col·lectiva
  • Promoure la participació de la comunitat educativa creant o millorant articles
  • Ampliar la presència del català a la xarxa (es proposa la fita d'assolir 100.000 articles abans d'acabar l'any 2007)
El 17 de maig, a les acaballes del curs escolar, no és segurament la millor data per endegar una proposta educativa com la descrita. No obstant, la metàfora de la marató vol transmetre la idea que es tracta d'una cursa de fons, de llarg abast, més que una acció puntual per a un dia concret.
Per acompanyar la campanya, la comunitat de la Viquipèdia ha desenvolupat dos portals específics, un per al professorat i l'altre per a l'alumnat. El tret de sortida ha tingut una excel·lent acollida com ho destaquen les cròniques de l'inici de la Marató.

Aprofitant l'avinentesa, en aquesta nota vull compartir algunes idees sobre el que podríem anomenar la "Pedagogia dels Wikis". Un wiki és un entorn hipertext col·laboratiu, que permet l'edició immeditata de contingut web des del propi navegador, gràcies a una gran simplicitat d'ús. Les característiques dels wikis, posen en qüestió la noció clàssica d'autoria d'una obra, atès que el contingut és dinàmic i generat per la comunitat. Un dels principals reptes d'aquesta desintermediació en l'edició, és el de la validesa i control de qualitat del contingut.

A la Viquipèdia, aquest control editorial el fa la pròpia comunitat de viquipedistes (administradors i lectors) que en tot moment podem corregir o completar l'article que estem consultant. És el que s'anomena la saviesa del grup. Puntualment, pot haver algun acte vandàlic de malmetre un article, però aquests abusos es resolen en molt poc temps (s'estima que en cinc minuts es reverteixen la majoria d'aquests abusos).

Fruit d'aquest procés, s'ha generat un valuós patrimoni col·lectiu de coneixement dinàmic i obert. Però més enllà del volum de continguts, a nivell pedagògic el treball amb la Viquipèdia aporta uns valors intangibles de gran importància educativa. Donar a conèixer la Viquipèdia, implica explicar que el seu contingut es genera de forma voluntària i que tots podem contribuir-hi. La participació en el projecte, comporta el respecte a les regles que la comunitat viquipedista s'ha donat, així com l'observació de la legislació sobre propietat intel·lectual. La contribució a la Viquipèdia permet posar en pràctica els objectius educatius de la competència digital i l'exercici de les responsabilitats de la ciutadania digital.

D'acord amb Renée Fountain, altres valors pedagògics que tenen els wikis són:
  • Els Wikis són democràtics: Permeten als usuaris crear i editar qualsevol pàgina en un lloc web és motivador ja que fomenta l'ús democràtic del web i promou la redacció de contingut per usuaris no tècnics.
  • Els Wikis incorporen la noció de contingut dinàmic en contínua actualització: La immediatesa del procés d'edició del contingut, facilita als usuaris aportacions contínues al corpus textual del document wiki.
  • La tecnologia Wiki promou l'escriptura: El format hipertext simplificat dels wikis permet concentrar-se en el contingut textual, és a dir en el procés d'escriure, sense les distraccions associades a les floritures d'altres programaris d'edició de text. La manca o limitació d'imatges també permet un major èmfasi en la redacció de contingut textual de qualitat.
  • Els Wikis faciliten l'autoria distribuïda de documents públics:
    Cocrear és complex, tant en el món real com en el virtual. Malgrat aquesta complexitat, els wikis han demostrat el seu potencial per generar documents de gran abast de forma col·laborativa.
  • Els Wikis amplifiquen la interacció: Amb els wikis es recuperen alguns dels trets del llenguatge oral, com els d'apropiació i recreació, i també maximitzen els avantatges de la paraula escrita com la reflexió, la recensió, la publicació de resultats acumulatius.
  • Els Wikis promouen la negociació: Els fòrums o espais de discussió que tenen associats molts wikis, eduquen en el debat obert, l'argumentació i contraargumentació promouen la cerca del consens i la presa de decisions de forma no jeràrquitzada.
  • Els Wikis faciliten l'edició col·laborativa i oberta: Tot el que s'escriu és sotmès a escrutini constant de la comunitat. L'edició mutualitzada de contingut pot millorar la qualitat de les idees exposades. El discurs i les modificacions queden explícites, els canvis del redactat deixen traça i es pot seguir perfectament l'evolució del discurs.
  • Els Wikis generen patrimoni cultural col·lectiu durable: La majoria de treballs escolars que es proposen als centres educatius tenen audiències molt limitades (normalment únicament el professor) . Quan un treball escolar té una dimensió pública àmplia i té una vocació de permanència, adquireix una altra dimensió per als alumnes. Escriure per a una audiència "real" és més motivador i comporta una major autoexigència, també pot induir l'aprenentatge de millors competències comunicatives.
  • Els Wikis promouen el voluntariat: Els valors del treball voluntari són inherents a molts projectes wiki. El professorat ha de buscar mecanismes per valorar i avaluar, qualitativament i quantitativa, les aportacions de l'alumnat en projectes com la Viquipèdia.
  • Els Wikis i l'anonimat responsable: Cal fomentar l'ètica de la participació positiva a les comunitats wiki. L'anonimat que faciliten molts wikis, ha de ser emprat de forma responsable per preservar la privacitat, no com a mecanisme d'impunitat.
Don Tapscott en el seu recent llibre "Wikinomics" explica com també les empreses han descobert el potencial del treball col·laboratiu en xarxa. Els exemples que descriuen mostren les possibilitats de les comunitats virtuals, formades per centenars o milers de voluntaris, per resoldre problemes i crear valor, de forma més eficient que les organitzacions clàssiques.

En resum podriem dir que els wikis i el treball col·laboratiu en xarxa són dels millors models de Tecnologies per l'Aprenentatge i el Coneixement (TAC).

Etiquetes de comentaris: , ,

14 Comentaris:

A les 4:19 p. m., Anonymous Anònim escriu...

Aprofito que els comentaris de Blogger han tornat a funcionar per deixar-te una salutació.
Ja fa 4 anys que vaig conèixer pa potencia del Wiki com a eina educativa, de creació de continguts i en general com a expressió de la metodologia KISS (Keep It Simple Stupid ).
Els wikis ens permeten concentrar-nos en el contingut, ens ofereixen un espai de col.laboració i una forma d'experimentar la pròpia creació del contingut a través dels històrics. Els wikis ofereixen una forma d'ensenyar i una forma d'aprendre com i perquè els alumnes aprenen.
Un dia prenent una cervesa en parlem!

 
A les 5:58 p. m., Blogger Ludo escriu...

Doncs ja esta fet... has estat traduit.
http://orangoodling.blogspot.com/2007/05/pedagogia-y-wikis-iniciativas.html
això et passa per fer-ho tan be.

 
A les 8:04 p. m., Blogger Irene Pelegrí escriu...

Molt bona idea, la marató de la Viquipèdia.
Ara caldria que el professorat s'animés a registrar-se i participar com a col·laboradors. Però és difícil plantejar-se fer activitats amb alumnat si no sents la seguretat que dóna conèixer l'eina.
Potser seria una bona idea fer un curs de formació del professorat per aprendre les habilitats bàsiques d'edició de la Viquipèdia perquè tot i que sembli fàcil una bona part del professorat encara se sent insegur utilitzant aquestes eines i s'agraeix un acompanyament.
I encara més: si el curs es fes en un entorn col·laboratiu el professorat podria aprendre estratègies didàctiques d'ús de la Viquipèdia al mateix temps que es posen en pràctica. I ja se sap que, al cap i a la fi, utilitzem a l'aula les eines i les estratègies que coneixem.

Potser aquest curs ja existeix o està previst?

 
A les 4:18 p. m., Blogger Maria Caubet escriu...

Estic totalment d’acord amb la idea que es va prendre des del Departament d’educació per a donar a conèixer la Viquipèdia ja que molts de nosaltres n’hem sentit parlar i fins i tot l’hem utilitzada alguna vegada però desconeixem completament el seu funcionament i el que és més important, la possibilitat que tenim de participar-hi i per tan, els errors que hi podem trobar.
Actualment estic estudiant el Primer curs de Grau en Educació Infantil a la facultat Blanquerna i és gràcies a l’assignatura de TIC que estic començant a conèixer el gran ventall de recursos que webs com la Viquipèdia ens permeten relacionar-nos i aprendre amb el món de les tecnologies i la comunicació.
Crec que el fet de que qualsevol pugui editar el contingut d’aquesta pàgina, la fa rica i diferent a la resta malgrat haguem de contrastar la seva informació per a estar segurs de que és certa.

 
A les 6:58 p. m., Blogger Jordi Vivancos escriu...

Maria,
Moltes gràcies pel teu comentari. Celebro que valoris positivament el potencial eudcatiu i ciutadà de la Wikipedia. Estic segur que en faràs un bon instrument d'aprenentatge personal i de compartició del coneixement.
Fins una altra.

Jordi

 
A les 1:00 p. m., Blogger Ana Aran Canovas escriu...

L'autor ha eliminat aquest comentari.

 
A les 1:03 p. m., Blogger Ana Aran Canovas escriu...

Trobo que la Maria té tota la raó del món quan recolza al món dels wikis i de la Vikipèdia.
Personalment crec que és una eina molt útil encara que no tothom la sap utilitzar encara. Ja que té molts avantatges ja que és una enciclopèdia que s’actualitza molt sovint. I enllaçant amb la Viquipèdia també crec que els wikis tenen un benefici molt bo per a l’educació, alguns exemples els podreu trobar al blog d’en orangoodle.

http://orangoodle.blogspot.com/2007/06/usos-educatius-del-wiki-patrons-de.html

 
A les 7:31 p. m., Blogger Jordi Vivancos escriu...

Hola Anna,
Benvinguda al club dels entusiaastes del wikis! Gràcies també pel teu enllaç a l'article del Marc Alier. Un bon amic.
Fins aviat,

Jordi

 
A les 6:01 p. m., Blogger Maria Caubet escriu...

Vaig seguir buscant coses sobre la viquipèdia per a saber-ne una mica més i he trobat aquest video http://www.youtube.com/watch?v=2CWtzZRNFVw , crec que pot ser una eina útil per a tothom, a mi personalment m'ha anat bé per a fer memòria del que ens van explicar a la classe sobre la Viquipèdia i el que he llegit en aquest bloc.
Espero que us serveixi.

 
A les 7:16 p. m., Blogger Jordi Vivancos escriu...

Hola de nou Maria,
Veig que treballeu de valent en els wikis i la Viquipèdia!
El video que has trobat correspon a la "Marató Viquipèdia" que vàrem proposar des del Departament d'Educació per contribuir a fer créixer la Viquipèdia fins als 100.000 articles. Fita que es va assolir el gener del 2008. Ara el repte és no únicament quantitatiu (assolir els 300.000) si no qualitatiu: millorar articles existents i completar àmbits temàtics. Per exemple com veig que sou alumnes de Magisteri a Blanquerna, que us sembla iniciar un Viquiprojecte sobre "Pedagogia" recollint els conceptes teòrics i també les biografies dels principals pedagogs catalans i internacionals. Si el vostre professor us accepta el projecte segur que us el sabrà valorar adequadament.
(Faig còpia d'aquest comentari al vostre Bloc).
Fins aviat,

Jordi

 
A les 5:12 p. m., Blogger Sara Belmonte escriu...

Estic d'acord amb tot el que envolta els wikis, ja que es una gran eina, on a través d'una web podem redactar, modificar i ampliar-ne idees.
Aquí deixo un web, que tot i se un article en anglès es pot traduir, i ens parla sobre la incorporació dels wikis i blogs a les aules d’Educació Primària.


http://www.guardian.co.uk/education/2009/mar/25/primary-schools-twitter-curriculum

 
A les 8:54 p. m., Blogger Maria Caubet escriu...

Moltes gràcies per la teva atenció a les meves aportacions.
Escric de nou per a fer-te saber que he editat l'entrada del treball col·laboratiu de la Blogosfera explicant la teva resposta a la meva intervenció.

Enganxo aquí el que he afegit. Gràcies una vegada més.

He editat i actualitzat aquesta entrada en motiu de la resposta d’en Jordi Vivancos respecte a la meva última intervenció al seu bloc.

En Jordi Vivancos m’ha proposat crear un Viquiprojecte sobre la Pedagogia centrada en els principals pedagogs catalans i internacionals.

Personalment, m’ha agradat molt la seva actitud de contestar totes les meves intervencions en el seu blog i el fet de donar-me una idea per a crear el Viquiprojecte, manera d’endinsar-me més en aquest nou món que acabo de conèixer.

Pel que fa a la seva proposta de crear un Viquiprojecte, és una idea que em fa il·lusió dur-la a terme i per tan el faré. Després de pensar-ho bé he decidit fer-ho més endavant quan tingui més coneixements sobre el tema i tingui més experiència. Quan pugui disposar del temps necessari per a fer-ho i fer-ho bé, sens dubte tiraré endavant amb la proposta.

 
A les 8:41 a. m., Blogger Andrea escriu...

En la meva opinió, els wikis són una eina essencial per treballar.
Ens faciliten la feina i ens ajuden a ampliar el nostre coneixement sobre qualsevol tema.

En el nostre àmbit, l'educació, és un estri fonamental de creació i col·laboració amb els altres; alhora que fomenten una interrelació amb altres persones que estan interessades amb el mateix àmbit.

Crec que és fonamental que, en general, tothom al que li sigui útil utilitzar-ho, ho sapiga fer, ja que, des de la meva experiència la gran part de educadors/es en els que he treballat no ho utilitzen i és un molt bon recurs educatiu i social.

 
A les 11:47 p. m., Blogger Ana Aran Canovas escriu...

Moltes gràcies per la teva col·laboració en la blogosfera. :)
http://anaac29.blogspot.com/2009/10/creant-blogosfera.html

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Portada principal