dissabte, de febrer 10, 2007

Visualització de la complexitat amb ordinador

Taula Periòdica dels models de gràficsLes modernes interfícies dels ordinadors, l'increment de la seva potència de càlcul, les targetes gràfiques 3D i, el que és més important, la imaginació humana, fan que els sistemes informátics hagin esdevingut els millors instruments per representar i analitzar fenòmens complexos en el món de la ciència i la tecnologia.

En el context educatiu ja fa temps que s'utilitza programari en aquesta línia. Per exemple per fer mapes conceptuals (CMaps), per organitzar idees (mindmapping) com el FreeMind. Unes altres aplicacions de representació visual molt conegudes, i amb gran potencial educatiu, són els mapes interactius, entre els quals destaquen Google Maps i Google Earth.

Darrerament han aparegut aplicacions molt interessants i senzilles d'aprendre, que amplien el ventall d'instruments a l'abast de professors i alumnes per visualitzar informació complexa. Un d'ells és Gapminder, que permet representar gràficament i sobre el mapamundi els principals indicadors de desenvolupament humà. L'altre és Many Eyes, un servei Web 2.0, que combina la visualització d'informació amb les xarxes socials. Amb ell és possible crear gràfics col·laboratius a partir de dades aportades per diferents usuaris.

La imatge que encapçala aquesta nota és una altra brillant aportació a les tècniques de visualització. Aquesta innovadora Taula Periòdica, ha estat creada en el marc del projecte Visual Literacy, per reunir les principals tècniques de representació i visualització d'informació. No podeu deixar de consultar-la.

Si voleu aprofundir en aquest apassionant tema, que constitueix un clar exponent de les Tecnologies de l'Aprenentatge i el Coneixement (TAC), us recomano algunes adreces:

Etiquetes de comentaris: , , ,

3 Comentaris:

A les 10:20 a. m., Anonymous Anònim escriu...

Hola Jordi,

M’ha impressionat la taula periòdica, ja que a la capacitat de recollir, classificar i explicar visualment una realitat complexa, ho fa mitjançant una imatge familiar i coneguda.

La meva aportació seria una “petita” eina que em va fer conèixer un company que podeu trobar a: http://www.gliffy.com . Aquesta encaixa en la categoria de flow chart. Les virtuts del producte les podreu descobrir vosaltres mateixos, però estarien en la línea del que anomenem web 2.0.

 
A les 10:24 a. m., Blogger Begoña Gros escriu...

Hola,
El tema de la visualització em sembla molt important i poc treballat a nivell educatiu.
Hi ha una eina anomenada "Groker" http://www.grokker.com
que també és interessant per visualitzar resultats de cerques.

 
A les 4:21 p. m., Blogger Jordi Vivancos escriu...

Jordi i Begoña,
Moltes gràcies pels vostres comentaris i les aportacions de noves aplicacions de visualitzacio, que he afegit a la col·lecció d'enllaços sobre el tema a Del.icio.us
Fins aviat,

Jordi

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Portada principal