dijous, de juny 29, 2006

En record de la Marta Mata

La Marta Mata ens ha deixat. Avui, el seu funeral ha estat un acte molt emotiu, multitudinari, amb una massiva presència del sector educatiu. La Marta ha estat i serà un referent per a moltes generacions de mestres.
Conservo molts i bons records d'ella: actes, xerrades, reunions, algunes converses sobre les aplicacions de les TIC...
Les TIC l'interessaven pel seu potencial innovador i com a eina per al tractament i estudi de la llengua. A principis dels 80s, va recolzar el projecte del Grup d'Informàtica de Rosa Sensat (GIRS) per crear l'Informateca, un espai obert d'experimentació amb els ordinadors de l'època (Spectrum, Commodore, BBC, PC) al tercer pis dels locals de l'Associació de Mestres Rosa Sensat al carrer Còrsega.
Més endavant, cap als noranta, ens va parlar dels estudis que feia sobre la frequència dels mots del vocabulari bàsic català en els llibres infantils. Anàlisi que duia a terme amb l'ajut d'un programa informàtic que l'hi havia fet el seu germà.
Van passar els anys, i arran de la seva coordinació de les activitats educatives del Fòrum 2004, vaig tenir l'oportunitat de compartir algunes estones de treball amb ella a la casa de Saifores. En conservaré un record molt profund. Ha estat un privilegi haver-la coneguda.