dissabte, de gener 10, 2009

La informàtica "genèrica": Programari lliure a l'Educació. Tots hi guanyem !

Logo programari lliureAmb la baixada de temperatures d'aquests dies, he agafat un bon refredat. A la farmàcia m'han aconsellat un medicament genèric, que m'està anant d'allò més bé. Vistos els bons resultats del tractament, m'he volgut informar més sobre el concepte de genèric i he consultat la Viquipèdia, que ja supera els 150.000 articles, tot i així el terme medicament genèric no hi era, això m'ha decidit a redactar una primera aportació amb informació que trobat a diferents fonts.

Cercant vincles per posar referències a l'article, he localitzat la campanya "Medicaments genèrics EFG Tots hi guanyem !" del Departament de Salut de la Generalitat, que explica els avantatges d'aquests medicaments. De cop m'he adonat que tots els arguments que s'indiquen a la web de la campanya per adoptar els medicaments genèrics, es poden aplicar de forma directa al programari lliure. No em resisteixo a compartir aquesta "descoberta" amb l'adaptació de l'argumentari dels medicaments genèrics al programari genèric, aquí ho teniu:

"El programari lliure, identificat amb les sigles PL, són programes informàtics amb la mateixa qualitat, seguretat i eficàcia que els seus equivalents amb marca comercial i, a més, representen un estalvi important per a qui els adopta i una garantia per poder donar més i millors serveis.
 • Programari de qualitat
  Tots hi guanyem, perquè el programari lliure té les mateixes aplicacions i les mateixes funcionalitats informàtiques que el programari equivalent de marca comercial, i compta amb millors controls de producció pel fet que el codi obert permet que qualsevol persona pugui inspeccionar-lo i millorar-lo, a més el programari lliure segueix estàndards internacionals que en garanteixen la plena interoperabilitat.
 • Programari que permet estalviar
  Tots hi guanyem, perquè el preu del programari lliure és molt inferior al dels seus equivalents amb marca comercial i aixó genera estalvi individual i col•lectiu. Gràcies a aquest estalvi les administracions públiques poden dedicar més recursos per mantenir i millorar l’educació i el benestar de tota la població: atendre millor les necessitats de la ciutadania, renovar els equipaments informàtics, millorar els serveis dels hospitals i dels centres educatius...,
 • Programari segur
  Tots hi guanyem, perquè el programari lliure està sotmès a estudis i a validacions estrictes dels usuaris, de la comunitat de desenvolupadors i també estan autoritzats per les autoritats educatives. A més el programari lliure, per la seva arquitectura tecnològica, està lliure de virus informàtics.
 • Programari respectuós amb la legislació
  Tots hi guanyem, perquè a les aules, el professorat pot proposar activitats per fer a casa, basades en programari lliure, sense que aquestes tasques representin despeses familiars per l’adquisició d’un programari comercial, ni cap vulneració dels drets de propietat intel•lectual.
 • Programari eficaç
  Tots hi guanyem, perquè el programari lliure ha demostrat oferir les mateixes prestacions per al tractament informàtic que els seus equivalents amb marca comercial.
 • Programari de confiança
  Tots hi guanyem, perquè el programari lliure està plenament reconegut per les institucions públiques i els organismes internacionals."
Per saber-ne més:
L'establiment casual d'aquesta analogia, m'ha decidit a reactivar el bloc "De les TIC a les TAC", que tenia aparcat per manca de temps. M'animareu a trobar el temps per mantenir-lo viu, si aporteu les vostres reflexions als comentaris.

Etiquetes de comentaris:

5 Comentaris:

A les 1:29 p. m., Blogger Laia escriu...

Un bon símil, Jordi. I no perdem de vista l'essencial (que ens porta a l'inici i el motiu de la teva reactivació): tant els uns (medicaments genèrics) com l'altre (programari lliure) funcionen a la perfecció.

Aquestes festes he estat practicant amb un ordinadoret EeePC on un bon amic m'hi ha instal·lat una versió personalitzada de la Debian i em funciona de meravella. Tenia pànic perquè no sóc una usuària avançada i pensava que, en el fons del fons, això del programari lliure només era per a cracks de la informàtica i veig que no, que me'n surto i que, sobretot, és molt àgil de connexions i d'ús. I arrossegant 1 quilet amunt i avall tinc el món al meu abast i al de la meva butxaca.

Bon 2009!

Laia

 
A les 6:05 p. m., Anonymous Anònim escriu...

L'analogia que fas em sembla una aportació molt interessant, i t'asseguro que l'explotaré. Tanmateix, si em permets la crítica, la trobo incompleta o mal enfocada.

M'explico. D'una banda algunes de les afirmacions que hi poses no són certes en tots els casos. És un fet que, en algunes àrees (sobretot les molt especialitzades, com ara el CAD), les funcionalitats que ofereix el PL son inferiors a les que ofereix el Programari Privatiu. Això no treu qe algun dia el PL pugui igualar o superar el PP en aquests camps, però ara per ara no es pot aplicar en general. El mateix passa amb el preu, la qualitat, etc.

En segon lloc, si bé és cert que els models econòmics i de desenvolupament que acostuma a portar associats el PL donen com a resultat, en general un programari d'alta qualitat, segur i molt econòmic, etc., i això és una sort, aquestes característiques no són les essencials del programari lliure. El més important del programari lliure és la llibertat que atorga, sense la qual ara mateix probablement no estaríem parlant d'ell. No sé si això equival, en el món farmacèutic, a tenir lliure accés a les fórmules i mètodes de fabricació dels medicaments genèrics. Caldria investigar-ho.

Però tot això no significa que no valgui la pena usar programari lliure, ans al contrari. La llibertat és tan important que fins i tot val la pena suportar certes incomoditats (segurament transitòries) que passar-se al programari privatiu. La pega és que aquest missatge és difícil de fer entendre...

 
A les 8:03 p. m., Blogger Jordi Vivancos escriu...

Laia,
Gràcies pel comentari. Penja una foto al teu bloc d'aquest EeePC per veure quina pinta fa.
Fins aviat,

 
A les 8:20 p. m., Blogger Jordi Vivancos escriu...

Orestes,
Gràcies pel teu extens comentari. El post tracta de posar de relleu els valors compartits entre medicaments genèrics i programari lliure, especialment en el camp de l'Educació bàsica que és on treballo. Estic d'acord que en àmbits especialitzats hi ha programaris comercials excel·lents, però per l'adquisició de la competència digital de l'alumnat les aplicacions de PL són suficients.
Coma conclusió de l'analogia és que si els medicaments genèrics és consideren en molts països d'interès públic, podem adoptar aquesta mateixa declaració per al PL? atès que tenen amplis valors compartits?
Fins aviat,
Jordi

 
A les 11:35 p. m., Anonymous Anònim escriu...

I tot plegat sembla tan obvi, però és una lluita de David contra Goliat, amb massa interessos creats. Hem de pressionar des de molts fronts: com a usuaris, des de l'administració, des de les escoles, associacions de profes, partits polítics, etc. darrerament sembla que el tema del programari lliure ha pasat a un segon terme molt perillós....

 

Publica un comentari

<< Portada principal