diumenge, de gener 20, 2008

La Viquipèdia supera els 100.000 articles!

Viquipèdia 100.000 articlesLa Viquipèdia va assolir divendres 18 de gener del 2008 la fita dels 100.000 articles. La notícia ha tingut ja un important ressò internàutic i mediàtic (vegeu la crònica de TV3). L'objectiu de la Marató Viquipèdia 2007 s'ha acomplert. Ara cal fixar-nos nous reptes col·lectius.

Marc Belzunces, al seu bloc "De l'Holocè estant", a més de fer un interessant apunt sobre l'actual ranking de les Wikipèdies, insisteix en que necessitem incrementar el nombre d'usuaris registrats (i productius) per garantir la continuïtat de l'obra i desestressar els viquipedistes actius amb una menor pressió redactora (actualment estem per sobre dels 9 articles per usuari). Les noves campanyes de dinamització viquipedista hauran de posar l'èmfasi (a més del creixement, rigor i extensió dels articles) en l'increment de viquipedistes registrats (i actius).

Els centres educatius hi poden tenir un paper molt destacat en l'evolució de la Viquipèdia. A més d'una obra de consulta per cercar informació, la Viquipèdia és un espai obert de producció de contingut en format digital, de gestió compartida del coneixement i d'educació en la ciutadania digital. Tots aquests elements fan de la Viquipèdia un magnífic recurs per treballar la Competència digital.

També cal ser conscients de les limitacions i febleses (sovint més amplificades que els seus punts forts) d'una obra oberta i per tant de fàcil adulteració. En aquest sentit cal inculcar als nostres alumnes que sempre contrastin la informació que troben a la Viquipèdia (i a tota obra de consulta) amb una segona o tercera font. Això és aplicar la Competència digital. També cal que els estudiants/es tinguin l'actitud i adquireixin l'hàbit de fer contribucions i correccions a les informacions errònies o incompletes, que detectin en el decurs de les seves consultes a la Viquipèdia. Aquest exercici de proïsme és un valor important de la ciutadania digital.

Per treballar tots aquests aspectes teniu a la XTEC diversos materials, en particular el mòdul de formació: La Viquipèdia a les aules, us serà de gran utilitat.

Ara cap als 200.000 articles i els 50.000 viquipedistes!

Etiquetes de comentaris: ,

6 Comentaris:

A les 9:48 a. m., Anonymous Anònim escriu...

Hola, Jordi, en part l'èxit també és teu, com a impulsor de la marató i com a viquipedista. Seguirem incrementant i millorant articles però caldria qu actualitzéssiu ja les pàgines de la marató i el comptador. El proper repte: superar la GEC en articles, l'enciclopèdia en català de referència (150000 i escaig, això és cosa feta!). Barcelona ;)

 
A les 11:18 p. m., Blogger Jordi Vivancos escriu...

Barcelona,
Gràcies pel comentari i per la vostra feina.
Ja s'ha actualitzat la pàgina de la XTEC.
Ànims i a per la propera fita.
Ben cordialment

 
A les 5:58 p. m., Blogger Cristinette escriu...

Hola Jordi
Sóc Cristina Sáez, de La Vanguardia. estic preparant un tema sobre Noves tecnologies a les aules de primària i m'agradaria contactar amb tu per parlar-ne una mica. Tens el meu correu, no?

Gràcies

Cristina

 
A les 5:07 p. m., Blogger Jordi Vivancos escriu...

Hola Cristina,
Encantat de parlar amb tu sobre Educació i TIC. No tinc el teu correu. Però pots contactar-me al telèfon del Departament d'Educació.
Cordialment,

 
A les 2:23 p. m., Anonymous Anònim escriu...

Pot ser del vostre interès el concurs de webs segurs organitzat per l'Ajuntament de Sabadell (http://www.i-confiable.net/index.php). S'emmarca en el projecte i-confiable (http://www.i-confiable.net), finançat en bona part pel Plan Avanza.

Es pot participar tant a nivell personal com a nivell de centre, proposant webs segurs i/o votant i comentant els webs proposats per altres participants.

Us hi esperem!

Laura.

 
A les 1:22 p. m., Anonymous Anònim escriu...

chat and friendS

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Portada principal