dilluns, de març 06, 2006

ISTE7: Screenagers


Generació D (de digital), generació del mil·leni, generació Nintendo, "Screenagers"...
Educadors, sociòlegs, periodistes, han proposat diverses etiquetes per definir la generació de joves que considera la televisió, l'ordinador, la videoconsola, el telèfon mòbil i el reproductor MP3 com electrodomèstics habituals. El jovent mai anomena els esmentats dispositius "Noves Tecnologies", aquesta denominació ens delata als qui formem part d'una generació més adulta, per a la qual les TIC han estat un element sobrevingut.

La imatge que avui presento, la vaig localitzar l'any 2001 a una web que tenia per nom: screenager.org. Avui el contingut d'aquesta web ha canviat d'orientació, però encara podeu veure la imatge original a Internet Archive (mireu els anys 2001-2002).

L'autoretrat d'aquest jove integrat en un circuit d'ordinador, és per a mi el paradigma d'aquesta generació que tendeixo a anomenar "Screenager" en atenció al nom de la web on el vaig trobar.
Si l'Helena que ens presenta en Ferran Ruiz s'avorreix a classe, com s'ho deu passar aquest noi immers en el ciberespai?

L'ecosistema digital ha canviat la naturalesa, la intensitat i la quantitat dels estímuls que impacten les nostres neurones. En saben encara molt poc dels efectes sobre les capacitats cognitives de les TIC, però cada cop més autors són de l'opinió que estem assistint a l'emergència de noves formes d'aprendre. Alguns investigadors, fins i tot han formulat una nova teoria de l'aprenentatge basada en la interacció a la xarxa: el Connectivisme.

Personalment, per moure'm en aquest marc d'incertesa i complexitat, sols tinc unes poques conviccions: res no tornarà a ser com abans, hem d'aprendre cada dia a adoptar els usos TAC i a identificar els mals usos de les TIC. Refugiar-nos en la nostàlgia i en la rutina no ens aportarà cap llum.

Acabaré citant unes paraules de Douglas Rushkoff, que resumeixen el que he volgut expressar: "Els joves són nadius del ciberespai. Els adults sols som immigrants" (Playing the Future: What We Can Learn from Digital Kids, 1999).

1 Comentaris:

A les 8:50 a. m., Anonymous Anònim escriu...

En el Blog de Domingo Pérez (http://domingomendez.blogspot.com/2005/06/los-alumnos-de-la-generacin-digital.html), hay un interesante Post sobre la generación Digital que complementa el tuyo.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Portada principal