diumenge, de febrer 12, 2006

ISTE4: El telefonoscopi de Robida

Albert Robida, fou un dibuixant i novel·lista francès (1848-1926). Va ser contemporani de Juli Verne, amb el qual va rivalitzar en capacitat visionaria.

La seva extensa obra gràfica inclou més de 60.000 dibuixos de diversos gèneres, entre els quals destaquen nombroses il·lustracions del que avui anomenaríem Ciència Ficció.

Una de les seves aportacions més anticipatòries, va ser el "Téléphonoscope", descrit al seu llibre "La vie electrique"(Paris 1892). Aquest instrument, consistia en una pantalla plana per projectar-hi notícies, obres de teatre i cursos a distància. Tot això ho imaginava Robida 15 anys després que s'iniciessin a França les primeres experiències de formació a distància, amb cursos per correspondència, i quan encara no s'havia inventat la Radio! El somni del telefonoscopi s'ha fet realitat. Ara en diem videoconferència i s'ha banalitzat tant, que es pot fer amb un telèfon mòbil.

Què hem de fer per recuperar l'esperit innovador d'en Robida i d'aquells pedagogs contemporanis seus que varen crear l'Escola Nova? Podriem començar per imaginar amb els nostres alumnes, nous escenaris i situacions d'aprenentatge que fins ara eren impensables?