La Wikipedia compleix 5 anys
La Viquipèdia (Wikipedia en anglès) és un projecte de creació col·lectiva d’una enciclopèdia a la xarxa, un excel·lent exemple de TAC. Es basa en una eina de programari lliure anomenada Wiki que permet editar contingut hipertextual, directament des d’un navegador web. El projecte va ser proposat per Larry Sanger i materialitzat per Jimmy Wales el 15 de gener del 2001. En aquests cinc anys, s’han generat col·lectivament un importantíssim volum de continguts, elaborats per redactors voluntaris i estructurats enciclopèdicament. Per fer-se una idea del volum d’articles disponibles, visiteu la pàgina principal de la Wikipedia.
La Viquipèdia en català va començar el 20 març del 2001. Actualment col·laboren més de 900 redactors que han elaborat a dia d’avui 23.807 articles.
La Viquipèdia ha estat recentment d’actualitat per un debat sobre la qualitat científica del seu contingut. El periodista John Seigenthaler va descobrir que a la seva biografia de la Wikipèdia, es deia que havia format part del complot per a assassinar a J.F. Kennedy. Aquest fet ha desencadenat un acalorat debat sobre el procediment desintermediat (sense control d’un responsable editorial) de creació de contingut a la Viquipèdia. En realitat, sols es tractava d’una broma, però la "broma" ha evidenciat el punt feble de la Viquipèdia: la manca de control editorial. La resposta a aquest incident, ha estat limitar l’anonimat dels redactors. A partir de desembre del 2005, els redactors hauran de registrar-se per poder crear noves pàgines a la Viquipèdia.
Malgrat aquest incident, aprofitat per alguns sectors per desacreditar els mecanismes de creació col·laborativa i lliure de coneixement, la prestigiosa revista Nature ha deixat Viquipèdia en bon lloc, en una comparativa amb l'Enciclopèdia Britànica. En aquest estudi, es posa de manifest que la qualitat científica del contingut és pràcticament equivalent entre les dues obres (és a dir totes dues tenen errades). La velocitat de creixement però, és molt superior a la Viquipèdia: en 5 anys 3.7 milions d’articles en 200 llengües. La Wikipedia ocupa el lloc 37 del ranking de les webs més visitades.
A més de la Viquipèdia, hi ha altres projectes d’edició col·laborativa, lliure i desintermediada de continguts educatius a Internet. Alguns exemples destacats són:
- Els Wikibooks, que tenen com objectiu posar a la disposició dels internautes llibres de text, manuals, tutorials i altres textos pedagògics, en modalitat d’accés gratuït.
- El projecte California Open Source Textbook Project (COSTP) dedicat a la creació de continguts curriculars de totes les disciplines de l’educació obligatòria, d’acord amb el "California State Education framework". La seva primera aportació és una Història universal (World History project).
0 Comentaris:
Publica un comentari a l'entrada
<< Portada principal